Manteniment d'espais verds
11 recursos i/o accions formatives relacionades
Aquest curs té com a finalitat que el participant reconegui les espècies vegetals més presents als jardins públics i conegui quin ús hi poden tenir.
En aquest manual es remarca la importància de la programació per poder realitzar el manteniment de jardins i espais verds amb èxit. Es mostren les tasques bàsiques de la jardineria lligades a les eines i els recursos necessaris per organitzar-les, una vessant potser més administrativa però necessària per evitar incidències, avançar-se als problemes i controlar la situació.
- Saber valorar les raons objectives de la poda.
- Establir criteris basats en el coneixement de l'arbre.
- Aprendre a realitzar un protocol de poda.
- Diferenciar els usos de la vegetació en jardineria: Elegir l’espècie en funció de l’ús que se li vulgui donar. Descriure els usos de la vegetació.
- Identificar les espècies més comunes en jardineria pública mediterrània: Reconèixer les espècies. Identificar espècies amb problemàtica concreta.
- Programar un reg en base al càlcul de les necessitats de reg dels diversos espais públics.
- Conèixer i realitzar les operacions habituals de manteniment de xarxes de reg.
- Aplicar les tècniques que permetin millorar la retenció de l’aigua en el sòl i utilitzar un programador per l’estalvi d’aigua, a partir del coneixement dels accessoris que ens permeten estalviar aigua.
- Conèixer i aplicar noves tècniques i habilitats així com consolidar les velles sobre el manteniment i ús d'eines i maquinària destinada a la jardineria professional.
- Conèixer els criteris bàsics de poda i identificar els diferents tipus així com les conseqüències negatives de la poda.
- Diferenciar i saber utilitzar els elements de l'equip bàsic de poda en altura, els aparells d'enfilar-se i la funció que tenen.
- Saber utilitzar els EPI's per enfilar-se en els arbres i aplicar les mesures de protecció en els treballs de poda en alçada.
- Conèixer l’anatomia i el funcionament bàsic de l’arbre.
- Identificar l’estat de l’arbre.
- Conèixer els tipus de branques i la formació estructural de l’arbre.
- Realitzar el manteniment i els diversos tipus de poda d’arbusts, en el moment més idoni, utilitzant les eines i els materials adients a cada cas.
-Conèixer el comportament dels diferents tipus d'arbusts, vigorositat i periode de creixement.
- Realitzar els diferents tipus de poda segons tipologia i característiques de l'arbust.
-Aplicar la poda correcta segons els tipus de branques i la formació estructural de l’arbust.
-Conèixer el tipus de branques i la formació estructural de l’arbust.
-Reconèixer el model i realitzar la poda adient en cada cas.
- Aprendre a programar les tasques de manteniment segons l’estacionalitat de les mateixes. Assignar recursos materials i humans necessaris per cada una de les tasques. Relacionar les freqüències de les feines de manteniment i la seva temporalitat.
- Saber gestionar els canvis que per motius diversos s’hagin d’introduir en la programació. Ser capaços de realitzar modificacions en la programació establerta per motius diversos.
Diferenciar els usos de la vegetació en jardineria i paisatgisme.
Identificar les espècies més comunes en jardineria pública mediterrània.