Aquesta guia presenta criteris i recomanacions per a la distribució dels espais esportius municipals, concretament els pavellons poliesportius, pistes poliesportives i camps poliesportius, amb l'objectiu d'aportar un model de referència que els ajudi a dissenyar i implementar un sistema de distribució dels espais esportius que sigui coherent, just i equitatiu amb les seves polítiques esportives i que garanteixi l'accés de tota la població a aquests recursos. Així mateix, es fa una recopilació de bones pràctiques com a exemple de l'aplicabilitat dels criteris i l'ús que poden tenir en municipis del territori català. També es presenten models actuals que els ens locals poden agafar com a referència.
Definició
Definir, implantar i avaluar el conjunt de línies d'actuació que han de permetre que els serveis i equipaments esportius dels ens locals gaudeixin d'uns alts estàndards de qualitat de servei, vetllant per la seva adequació a les necessitats ciutadanes i a les estratègies municipals (polítiques esportives locals) i l'equilibri respecte a la xarxa de serveis i equipaments existents. Diagnosticar i fer propostes en relació al Pla de l'esport local.
La competencia implica ...
Nivells


Posem a disposició dels ens locals aquesta guia per a l'elaboració del Protocol per a l'abordatge de les violències masclistes en equipaments esportius municipals, una eina pràctica i operativa dissenyada per adaptar-se a les necessitats i realitats específiques de cada municipi.
Aquest protocol ofereix una metodologia comuna per orientar els municipis en el seu desenvolupament i aplicació, incorporant aspectes clau com la prevenció de les violències masclistes en l'àmbit esportiu, la reparació integral de les víctimes i el seu entorn, el marc legal i conceptual per entendre i actuar davant de les violències i indicadors específics per al seguiment i avaluació.
La guia inclou un document model en format editable i una guia específica amb orientacions clares, per facilitar la seva aplicació.

El recurs et permetrà calcular costos en els equipaments esportius municipals per saber quin és el cost del servei que s'està prestant l'ajuntament i tenir una base sobre la qual poder decidir quin preu públic s'ha d'establir per utilitzar-lo.
Aquest guia et proposa una metodologia de càlcul estratificada en tres nivells diferenciats:
· Cost base: cost/temps per espai de l'espai esportiu
· Cost total del servei prestat: cost de l'activitat o de les activitats fetes
· Cost per usuari: cost unitari de l'usuari o dels usuaris que han utilitzat el servei

Aquest recurs aprofundeix en les diferents tipologies, sistemes constructius i bones pràctiques de la planificació, disseny i construcció de cobriments de pistes poliesportives que és un dels espais esportius bàsics de molts municipis. Són espais polivalents i oberts a la ciutadania que sovint esdevenen un dels focus d'activitat esportiva, lúdica i social del veïnat. El cobriment de la pista obre noves oportunitats i permet transformar un espai per a la pràctica esportiva com per a les múltiples activitats que hi poden tenir cabuda.
S'ofereix un ventall de possibles solucions, així com criteris bàsics per a la planificació i construcció de cobriments de pistes poliesportives, així com l'estimació de costos.

Aquest recurs aborda la temàtica del tancament de les pistes poliesportives cobertes i complementa un altre recurs sobre pautes i criteris en la planificació i construcció de cobriments de pistes poliesportives.
S'hi analitzen els aspectes tècnics, constructius, funcionals i normatius per fer una aproximació dels costos que pot tenir el tancament d'una pista poliesportiva coberta.

Formació per a tècnics amb la finalitat de compartir projectes, experiències i bones pràctiques en l'àmbit del foment i l'impuls de la pràctica esportiva en entorns a l'aire lliure saludables.
Posar en valor el seu impacte en el benestar emocional i prevenció de trastorns com la depressió o l'ansietat.

Divulgar conceptes i experiències d'actuacions en espais oberts per a canalitzar i potenciar la pràctica física i esportiva de la ciutadania.

· Facilitar la tasca de disseny de licitacions per a contractes de serveis esportius a les entitats locals.
· Incorporar criteris de qualitat, socials i ambientals en els contractes dels serveis esportius municipals.
· Millorar el seguiment i control dels contractes dels serveis esportius municipals.

Difondre les solucions arquitectòniques correctes, així com les pautes i criteris tècnics de les condicions d'accessibilitat universal aplicables als equipaments esportius.

Dotar als assistents de les eines suficients per entendre la proposta arquitectònica d'un equipament esportiu per tal de valorar aquesta proposta amb un valor crític.

Conèixer tipologies de paviments i les seves característiques per poder triar el correcte paviment segons la pràctica esportiva.

Aportar eines i recursos per planificar i desenvolupar activitats esportives d'estiu, tenint en compte la normativa vigent i potenciant la inclusió d'infants i joves amb capacitats diverses i els valors educatius de les activitats esportives d'estiu.

La finalitat del curs és oferir pautes i recomanacions per a potenciar l'organització d'esdeveniments esportius sostenibles en tots els àmbits (transport i mobilitat, reciclatge, petjada verda, etc.)

Planificar i gestionar un esdeveniment esportiu sota els criteris de la sostenibilitat ambiental.

Identificar i prevenir les violències sexuals en l'esport.

Conèixer i analitzar quines instal·lacions d'energies renovables són les més adequades per incorporar als equipaments esportius existents.

· Aportar coneixements teòrics i pràctics sobre el concepte d'interseccionalitat.
· Sensibilitzar i orientar sobre com aplicar una mirada interseccional a l'àmbit esportiu local.

La finalitat del curs és assessorar i donar pautes per a facilitar la mediació entre tècnics municipals, responsables d'entitats, assistents a activitats esportives organitzades per l'ens local, i/o usuaris d'equipaments esportius en aquelles situacions de conflicte o disputa.

· Identificar els costos dels equipaments esportius
· Establir mecanismes de càlcul de costos d'equipaments esportius
· Preveure i planificar costos dels equipaments esportius

Millorar i actualitzar els coneixements tècnics sobre la normativa aplicable als clubs esportius i sobre les principals obligacions en matèria de gestió que tenen les entitats esportives pel que fa al funcionament intern: obligacions documentals, registrals, de transparència, laborals i de gestió del voluntariat.
Conèixer bones pràctiques que s'estiguin portant a terme a diferents municipis relacionades amb el suport a la millora de les entitats esportives, com ara eines de gestió que ajudin a implementar o iniciar un procés de millora del teixit associatiu o processos de regularització d'una entitat en l'àrea laboral.

Identificar què són les violències sexuals en l'esport.
Identificar les violències sexuals en l'esport.
Prevenir les violències sexuals en l'esport.
Conèixer els protocols d'atenció en casos de violència sexual.