Gestió i coordinació de competències municipals en educació
4 recursos i/o accions formatives relacionades
Aquest Destil·lat estableix el que s’entén per èxit educatiu, fracàs escolar i abandonament escolar prematur (AEP). Exposa els principals indicadors pel cas de Catalunya, els factors explicatius de l’AEP i el marc de les intervencions davant l’AEP.
Descriu els principals reptes per fer front a l’AEP i, finalment, proposa un conjunt de polítiques i programes municipals per combatre l’AEP.
La col·lecció Destil·lats d’Educació facilita el coneixement generat en marc de les jornades i les accions formatives de la Gerència de Serveis d’Educació en un format sintètic i visual.
Autora: Aina Tarabini
Les decisions de planificació educativa preses des de l’àmbit local són claus per a reduir les desigualtats en l’accés a l’escolarització així com també en el procés i els resultats educatius de l’alumnat, especialment en el cas dels col·lectius més vulnerables. Aquesta guia, realitzada per Xavier Bonal i Adrian Zancajo, emmarca la importància de l’equitat en la gestió dels sistemes educatius i analitza el marc normatiu municipal i els principals instruments de que disposen els ajuntaments a l’hora d’implementar polítiques municipals de planificació de l'educació.
La col·lecció Guies de política educativa local ofereix uns materials breus de consulta sobre l’aplicació de les polítiques educatives en l’àmbit municipal.
- Oferir un espai d’informació comentada que permeti als responsables no juristes d’àrees i serveis educatius estar al corrent de les últimes novetats en legislació educativa.
- Actualitzar els coneixements davant d’un panorama de permanent canvi legislatiu tant en l’àmbit competencial local com en l’educatiu.
- Desenvolupar la capacitat analítica a l’hora d’interpretar i relacionar normes relatives al sistema educatiu.
- Intercanviar experiències, dubtes i propostes entre els diferents participants per tal d’incrementar el seu coneixement funcional tant a nivell individual com comunitari.
- Afavorir un feedback directe entre les persones assistents i l’expert.
- Possibilitar un àmbit de coneixement i de debat que s’ajusti a les necessitats jurídiques de cada moment.
- Facilitar l’accés a aquesta formació de més ens locals i/o de petits municipis i/o d’ajuntaments allunyats de la ciutat de Barcelona.
- Conèixer els àmbits i límits competencials dels governs locals en educació.
- Identificar els principals objectius polítics relacionats amb la planificació educativa, especialment des del punt de vista de l’equitat i la cohesió social.
- Analitzar els principals instruments institucionals a l’abast dels ajuntaments i les seves possibilitats des del punt de vista de la planificació educativa.
- Valorar les necessitats d’inversió educativa en l’educació infantil des del punt de vista de l’equitat i planificar estratègies de política educativa en aquesta etapa.
- Familiaritzar-se amb experiències pràctiques desplegades a escala municipal des del punt de vista de la planificació educativa per a l’equitat a diferents nivells educatius.