Ús d'eines i aplicacions bàsiques en l'àmbit digital
72 recursos i/o accions formatives relacionades
L'alfabetització digital implica navegar,cercar i filtrar dades, informació i contingut digital, però també avaluar els resultats i gestionar-los. El recurs identifica els conceptes bàsics que ens cal conèixer i explica les eines i estratègies necessàries perquè el resultat d'aquestes cerques siguin satisfactoris i fiables.
Aquest recurs forma part de la col·lecció Síntesis de formació, materials que tenen per objectiu contribuir a l'aprenentatge d'habilitats professionals diverses.
Autor: José Manuel Moral Ferrer
La Direcció de Serveis de Formació, en col·laboració amb la Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius, ha adquirit llicències ‘business’ de la plataforma Zoom amb l’objectiu de donar cobertura a totes aquelles accions formatives que es vulguin impartir mitjançant aquest sistema.
En aquesta guia s’ha recollit les principals funcionalitats que permet la plataforma i les principals instruccions d’ús des de quatres perspectives: l’usuari, el docent, l’amfitrió i l’administrador.
[Manuals2020]
Existeixen moltes eines que faciliten que puguem fer reunions, xerrades, formacions, grups de treball, ... sense estar presencialment junts. L' eina de videoconferència que seleccionem jugarà un paper important en l'èxit de la trobada.
Aquest recull és una selecció d'algunes de les plataformes que ofereixen aquesta possibilitat. Es comenta, en cada cas, els aspectes tècnics i les prestacions més rellevants per potenciar una lectura més rica.
[Manuals2020]
Els videotutorials són una eina didàctica capaç de presentar els continguts de forma clara i concisa; a més, s’adapten al ritme d’aprenentatge de cada persona, ja que permeten avançar, retrocedir o repetir una informació tantes vegades com es vulgui.
Per poder elaborar un bon videotutorial, primer de tot cal tenir clar el missatge que es vol transmetre i el públic al qual va dirigit. Per tant, és important tenir preparat un guió que ens marqui els passos que haurem de seguir abans de començar la gravació.
L’objectiu d’aquest document és proporcionar coneixements teòrics i pràctics que afavoreixin la ideació, el disseny i la creació d’un guió per a la correcta realització d’un videotutorial.
Autoria: Neus Bruch Suñer
[Manuals2020]
El material t'ajudarà a, mitjançant les taules, i sobretot les consultes, a generar informes (llistats de dades específiques de la base de dades) per fer impressions posteriorment.
En aquest material es treballaran els formularis (creats amb assistent i els diferents tipus d'autoformularis) i les macros (accions més emprades).
El material et donarà les pautes per saber utilitzar, en una base de dades, les taules i conèixer la seva estructura (camps i registres).
Com crear consultes i com establir criteris als diferents camps continguts a les consultes.
Aprendrem a definir una base de dades a partir de la relació entre diferents taules i veure la importància de què aquestes taules continguin informació relacionada per donar coherència a la base de dades.
Realitzar un conjunt d’accions amb un sol clic, mostrar uns registres resultat d’una consulta des d'un formulari, etc. són diferents accions sota el concepte de macro. En aquest tema es definirà el concepte, es detallarà la usabilitat i es treballaran diferents exemples d’aplicació.
En aquest contingut podràs veure els diferents informe avançats, en aquest cas, utilitzant les macros.
Com dissenyar formularis segons les necessitats de l’usuari, conèixer les opcions avançades de creació, definir camps calculats, definir propietats generals del formulari i definir accions automatitzades FALTAVA UN PUNT.
Com fer les consultes d'acció i altres consultes avançades que permeten una millor explotació d'una base de dades.
Per definir, saber estructurar i saber crear un conjunt d’accions dins d’una base dades, cal conèixer les opcions de creació de macros i submacros. En aquesta unitat es treballen aquests dos conceptes.
Com importar dades des de fitxers externs a la base de dades, i com exportar dades des de la base de dades cap a altres fitxers externs amb les diferents eines d'Ms Access.
Veuràs com crear una base de dades, tant manualment com amb formularis, així com ordenar dades i les diferents maneres de filtrar-les.
Aquest material et mostrarà les funcions bàsiques de treball amb fulls de càlcul, des de les més simples (suma i autosuma) a les més complexes i elaborades (funcions lògiques).
Treballaràs les opcions d'impressió de fulls de càlcul (configuració de pàgina, vista preliminar, àrees d'impressió, etc.) i llibres de càlcul.
En aquest material es tracten els càlculs i les referències (repetició de càlculs).
Aquest material t'ajudarà a crear i personalitzar els gràfics. Veuràs també els diferents tipus: gràfics de barres, gràfics de columnes i gràfics circulars.
En aquest material veuràs la validació de dades, llistes desplegables i l'auditoria de fórmules (cercador d'errors a funcions ja introduïdes).
Aquest material t'ajudarà a crear una plantilla, conèixer els diferents models de plantilla existents i veure la protecció dels fulls de càlcul i els llibres.
El material et mostrarà com treballar amb les macros (automatització d'accions) i com personalitzar-les a l'entorn (assignar botons, seqüència de tecles o barra de menús).
Mostra com treballar amb l'eina de subtotals (càlculs de resum d'una base de dades). També t'ensenyarà a treballar les diferents funcions de bases de dades.
En aquest material es mostraran les funcions avançades del Ms Excel: data i hora, estadístiques, recerques, referències, funcions lògiques avançades, entre d'altres funcions.
Veuràs com personalitzar els gràfics i les diferents opcions per configurar-los. També com fer gràfics combinats.
Aquest material et mostrarà dues eines que permeten la resolució d’hipòtesi: el Buscar objectiu i el Solver. La primera permet solucionar equacions d'un únic grau, la segona ajuda a solucionar equacions de més d'una grau amb restriccions.
Aquest material et permetrà veure i treballar el concepte de taula dinàmica, a més, com moure, afegir, modificar i eliminar camps, com modificar les propietats dels camps, com agrupar i desagrupar les dades dins la taula i com modificar els resultats obtinguts entre d'altres aspectes.
Al material es treballen les accions bàsiques d’un gestor de correu electrònic (Outlook). Et mostrarà com enviar missatges i rebre’ls amb eficàcia, com enviar adjunts, definir les configuracions mínimes del correu (signatures, tipologia de lletra, etc. ), entre d'altres temes.
El material t'ensenyarà com treballar amb les llistes de contactes i com organitzar el calendari i l'agenda. Enviar emails de manera ràpida a un conjunt de contactes emmagatzemats i fer convocatòries de reunions mitjançant el calendari.
Aquesta píndola, a banda de repassar com compartir, publicar o enviar el calendari et permetrà conèixer el procés per compartir contactes i tasques.
Es mostren diferents procediments d’organització que facilitaran la tasca diària. Algunes de les eines que es treballen són la de l’organitzador, la de classificació d’elements de correu, la de gestió de marques de seguiment, entre d'altres.
Aquí treballaràs les tasques, les notes i el diari, com elements per a gestionar treballs pendents per realitzar, recordatoris i registre d’accions.
En aquest material es tracten els elements de dibuix que pots inserir a qualsevol diapositiva. També veuràs com treballar amb el WordArt.
Com donar format a la teva presentació per mitjà de les opcions de format general: disseny, color de fons, combinació de colors, etc. i fer-la més atractiva als ulls del públic que la veurà.
En aquest material treballaràs les diferents opcions de configuració així com veuràs les diferents maneres d’impressió de documents, de notes, de diapositiva o impressió en vista esquema.
Treballaràs amb els diferents tipus de diapositives de manera que et permeti fer presentacions ben estructurades i entenedores.
Com utilitzar els patrons per tal de fer les presentacions seguint les opcions de format definides per l'organització. Aquesta eina, una vegada està definida, et permet aplicar el format en totes les diapositives que conformen la presentació.
Aquest material t'ensenyarà com fer presentacions amb animacions i així dotar-les de dinamisme i riquesa visual.
Aquest material et mostrarà altres opcions a tenir en compte a l'hora de finalitzar una presentació: revisió final, protecció de canvis i la projecció des de qualsevol ordinador.
Com utilitzar les plantilles per agilitzar el treball de creació de presentacions seguint un mateix disseny i format preestablert per a totes les diapositives.
Eines gràfiques de l'Ms Word, tant les bàsiques de dibuix i imatges, com les que permeten inserir objectes externs (gràfics, organigrames i diagrames) a l'Ms Word.
Amb aquest material treballaràs els conceptes de format de text, paràgraf i pàgina per tal de configurar els documents segons les teves necessitats. També s'introdueix el concepte de secció (divisió del document en diferents apartats) i el concepte i ús de les tabulacions per poder ubicar informació dins d'un document sense necessitat d'utilitzar les taules.
Aquest material t'ajudarà a fer numeracions (números, lletres o personalitzades) i pics. També veuràs com crear índexs amb diferents nivells.
Aquest material t'ajudarà a conèixer les opcions d'impressió, tant en la mida estàndard de paper A4 com d'altres mides. Veuràs també com utilitzar l'eina de combinar correspondència.
Treballaràs els conceptes de creació de taules, la combinació de cel·les dins les taules i la inserció i eliminació de cel·les, files i columnes.
Treballar amb eines de revisió del document: correcció, autocorrecció i definició de l'idioma del document.
Aplicar formats als documents i modificar l'aparença dels diferents paràgrafs dins d'un document (columnes i estils).
Aquest material et mostrarà com utilitzar les macros, és a dir, com automatitzar accions repetitives dins d'un mateix document.
En aquest material veuràs l'eina de combinar correspondència, és a dir, t'ensenyarà a generar documents (carta personalitzada) combinats a partir d'un model principal (carta) i una llista de dades (base de dades).
Aquest material t'ensenyarà a crear índexs automàtics, així com taules de contingut, marcadors i hipervincles, títols, taules d'il·lustracions i referències creuades.
Aquest material t'ajudarà a utilitzar les taules: com crear-les, com aplicar els diferents formats, com canviar el camp d'ordenació, fer càlculs, etc.
Treballaràs les següents eines: plantilles (patrons de documents) i formularis (recollida d'informació).
L'entorn de treball digitalitzat facilita l'organització dels materials a desar però cal tenir uns criteris previs. D'altra manera, pot ser dificil localitzar documents que fa temps que no consultem, documentació compartida, etc. L’objectiu d’aquest material és oferir els criteris i instruments necessaris per fer-nos capaços d'organitzar de manera eficient els continguts digitals propis (documents i correu electrònic) i millorar l’ordre del nostre ordinador.
Aquest recurs forma part de la col·lecció Síntesis de formació, materials que tenen per objectiu contribuir a l'aprenentatge d'habilitats professionals diverses.
Autora: Gemma Benet Ferrús
Vídeo de 2 minuts on es mostren trucs, consells i pautes bàsiques per utilitzar de forma eficient el correu electrònic.
Aquest vídeo pertany a la col·lecció “Videopíndoles d’aprenentatge”
Avui en dia disposem de tecnologies assequibles i econòmiques que ens permeten generar i distribuir continguts audiovisuals amb molta facilitat; ja no és necessari disposar de grans mitjans per a elaborar aquestes petites produccions i això representa una gran oportunitat.
Aquest recurs recull els diferents aspectes a tenir en compte per a enregistrar, produir i publicar un vídeo a Internet.
[Manuals2020]
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial es mostren una sèrie de casos d’ús a resoldre amb el SITMUN.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial veurem com editar la informació geogràfica del SITMUN.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial aprendrem com convertir un arxiu Excel de coordenades a altres sistemes de referència.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial aprendrem a geocodificar una adreça i un arxiu Excel d’adreces.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial explorarem les funcionalitats de la guia de carrers del SITMUN i aprendrem com obtenir un plànol amb un índex de carrers.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial veurem les opcions d’impressió del SITMUN.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial veurem com obtenir informació alfanumèrica del mapa, com cercar i localitzar elements i obtenir les seves coordenades.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial estudiarem les possibilitats que ofereix el SITMUN per a la confecció de mapes temàtics.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial explicarem com visualitzar capes al mapa mitjançant l’arbre de capes. També aprendrem a navegar pel mapa amb les eines de visualització.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquesta guia es mostra com accedir al Sistema d’Informació Territorial Municipal (SITMUN), com examinar la seva interfície i s’expliquen dos conceptes importants: l’escala de visualització del mapa i el sistema de coordenades.
Aquest recurs forma part d'una col·lecció on s'expliquen les diferents funcionalitats de l'eina SITMUN.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial aprendrem a cercar i localitzar llocs d’interès amb el nomenclàtor del SITMUN.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial veurem com podem extreure informació geogràfica del SITMUN.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial veurem les eines d’anàlisi del SITMUN: les mesures, la selecció, la intersecció i el buffer.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial explicarem com visualitzar capes externes al SITMUN.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial aprendrem que són les metadades, com accedir al catàleg de metadades del SITMUN i com buscar metadades.
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica homogènia i contínua, de diverses fonts i a diferents nivells territorials. Aquesta informació ajuda a l’anàlisi/planificació del territori i al disseny/aplicació de polítiques públiques, tant a nivell local com supramunicipal. La gestió del territori és un element clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
En aquest tutorial aprendrem que és un geoportal IDE local, la seva interfície i com integrar-lo al Web municipal.