Els canvis en la morfologia urbana, derivats en gran part d'una planificació de la mobilitat centrada en el vehicle privat i en un concepte de zonificació de la ciutat, i d'altra banda els canvis climàtics a nivell global i local, han reduit la capacitat dels nuclis urbans, la seva resiliència, per poder garantir bones condicions de vida i salut als seus habitants i per contribuir a la millora ambiental del planeta. Davant d'aquesta situació, el document ens plateja com les infraestructures verdes ecosistèmiques, i en general el verd urbà, són una oportunitat, una eina estructural, per millorar l'habitabilitat de la ciutat i les conurbacions urbanes i reduir-ne la seva petjada ambiental.
L'objectiu de la publicació, estructurada en els blocs de Teoria, Estratègies, Accions i Epíleg, és donar suport als agents públics que intervenen en la planificació i gestió urbanes per aplicar estratègies de renaturalització i actuacions de verd urbà en les seves ciutats.
Definició
Disseny i implantació de projectes de creació d’espais públics urbans i dels seus plans de manteniment, vetllant per la seva integració paisatgística, funcional i mediambiental.
La competencia implica ...
Disseny d'espais públics i paisatgisme urbà.
Sostenibilitat i medi ambient.
Variables físiques, ecològiques i humanes que interaccionen en el paisatge urbà i les seves dinàmiques.
Nivells
· Saber valorar les raons objectives de la poda.
· Establir criteris basats en el coneixement de l'arbre.
· Aprendre a realitzar un protocol de poda.
· Dotar d'eines als tècnics municipals que ja coneixen l'existència dels sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS), tant pel que fa al dimensionament, els materials, etc. com a les localitzacions més adequades i les oportunitats per a la seva implantació.
Reflexionar sobre la configuració dels territoris, pobles, ciutats, equipaments i serveis des de la perspectiva de gènereConèixer experiències de planificació urbanística amb perspectiva de gènereProposar actuacions de cara a la millora de l'ordenació urbanística, el disseny d'equipaments, lamobilitat i la seguretat del municipi des de la perspectiva de gènere
· Reflexionar sobre la configuració dels territoris, pobles, ciutats, equipaments i serveis des de la perspectiva de gènere
· Conèixer experiències de planificació urbanística amb perspectiva de gènere
· Proposar actuacions de cara a la millora de l'ordenació urbanística, el disseny d'equipaments, la mobilitat i la seguretat del municipi des de la perspectiva de gènere.
· Aprendre a gestionar els treballs de poda d'arbrat d'un municipi.
· Saber organitzar els treballs de poda.
· Establir criteris de valoració per la contractació de treballs de poda.
· L'objectiu d'aquesta jornada és explorar (a través de casos, eines i metodologies) noves formes de gestió, ordenació i tractament dels paisatges urbans.
· Es posarà l'accent en l'escala local, ens intervencions d'interès pels ajuntaments i la seva relació amb la qualitat de vida de les persones.
· Aprendre la metodologia de treball per decidir les espècies idònies per una alineació.
· Conèixer el criteris de selecció d'espècies d'arbrat viari.
· Saber utilitzar la guia com a eina d'ajuda a la planificació, selecció i gestió dels arbres de carrers, places i petits espais verds, així com el cercador d'arbrat viari via web de la Diba.
· Aprendre la metodologia de treball per decidir les espècies idònies en diferents entorns.
· Conèixer el criteris de selecció d'espècies de verd urbà.
· Saber utilitzar la guia com a eina d'ajuda a la planificació, selecció i gestió dels verds de carrers, places i altres espais, així com el cercador via web de la Diba.
· Conèixer opcions per dissenyar jardins amb baix consum d'aigua.