Acció formativa del BAF
L’atenció a les vulnerabilitats alimentàries des d’una perspectiva de garantia de drets i no reduccionista de necessitats
Àmbit promotor de la formació:
Gerència de Serveis Socials
Requisits:
No té requisits prèvis
Modalitat:
curs
Canal:
Presencial
Durada:
25.00 h
| Presencial   25.00 h
| Videoformació   0.00 h
| Treball en línia   0.00 h
Nombre de participants:
Mínim 15
| Òptim  
20
| Màxim  
22
Tipus d'acreditació:
Certificat d’assistència
Temàtica:
Descriptor:
Objectius

1. Comprendre el lloc que ocupa l'alimentació en la vida de les persones -en general-, a través d'una perspectiva social i política de l'alimentació.
2. Conèixer les implicacions del debat del dret a la garantia alimentaria o dret a l'alimentació sostenible en la pràctica professional.
3. Situar les successives crisis, els efectes i impactes en el benestar i en l'alimentació en les llars.
4. Conèixer les estratègies desenvolupades per les persones i les famílies en situacions de privació alimentària. 5. Comprendre els itineraris i els impactes que comporta la sol·licitud d'ajuda alimentària.
6. Reflexionar sobre les intervencions en procés de transformació, els territoris, respostes, estratègies de col·laboració entre àrees i actors, que han donat forma a les polítiques socials de garantia a l'alimentació i el paper dels serveis socials.
7. Visitar projectes innovadors per conèixer i reflexionar directament amb els actors els assoliments, reptes i riscos que tenen per avançar cap a una plena garantia del dret a l'alimentació i que aquesta sigui sostenible.

Continguts
1. Alimentació des d'una perspectiva social i la seva actualitat: Crisis recurrents i processos de vulnerabilitat social.
2. Impactes de les crisis en el benestar i respostes que s'han desenvolupat en els territoris. Les competències dels ens locals en referència a la garantia del drets a l’alimentació.
3. Respostes tercer sector i intervencions per a comprendre les polítiques socials de garantia a l'alimentació a Catalunya: visita.
4. Respostes i intervencions de Serveis Socials per a comprendre les polítiques socials de garantia a l'alimentació a Catalunya: visita.
5. Reflexions finals sobre les possibilitats de transformació a cada territori.
Metodologia d'impartició
Exposició teòrica i activitats pràctiques a l’aula i visita d’experiències
Destinataris
Col·lectiu professional Àmbit funcional Lloc de treball Competència
Tècnic especialista Serveis de benestar social Educador social Habilitats en la intervenció professional en els serveis socials
Tècnic especialista Serveis de benestar social Psicòleg Habilitats en la intervenció professional en els serveis socials
Tècnic especialista Serveis de benestar social Tècnic infància/família/gent gran/inclusió Habilitats en la intervenció professional en els serveis socials
Tècnic especialista Serveis de benestar social Treballador social Habilitats en la intervenció professional en els serveis socials