Planificació i gestió de projectes tècnics a l'Administració local
72 recursos i/o accions formatives relacionades
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2221.jpg
En aquest recurs formatiu trobaràs el continguts per conèixer els principis bàsics i el procés de contractació pública. Repassarem el seu context i fonaments, així com el procés per a dur-la a terme i realitzar el seguiment.
Col·lecció “Manuals de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2731.jpg
Instància de diàleg i reflexió per tal de crear aliances polítiques entre governs locals iberoamericans progressistes liderats per dones. L’objectiu és reforçar el lideratge feminista per tal d’avançar cap a la construcció de polítiques locals des d’un enfocament feminista.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2746.jpg
Infografia-resum de la primera guia de la col·lecció de “Planificació estratègica de la política local de cooperació al desenvolupament”.
Conté, de manera gràfica, els aspectes bàsics que cal tenir en compte en el procés per elaborar, de manera participativa, un pla director en aquest àmbit.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2745.jpg
Primera guia de la col·lecció de “Planificació estratègica de la política local de cooperació al desenvolupament”. Conté els aspectes bàsics que cal tenir en compte en el procés per elaborar, de manera participativa, un pla director en aquest àmbit.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2708.jpg
Infoanimació que introdueix el concepte de coherència de polítiques per al densenvolupament (CPD) i dona a conèixer la importància d’aquest enfocament de treball a nivell local per reduir els impactes negatius de les nostres polítiques en el desenvolupament global.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2711.jpg
Vídeo que introdueix el concepte d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global i posa en valor la importància de treballar-ho des dels governs locals
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2709.jpg
Document que recull un conjunt de reflexions i anàlisis entorn dels contextos, els reptes i les oportunitats que afronten els municipis de fins a 20.000 habitants de la província de Barcelona en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2733.jpg
Estudi que recull els principals debats, reflexions i recomanacions que es van produir durant la VII Conferència de l’Observatori de la Cooperación Descentralizada celebrada a Montevideo el desembre de 2019.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2706.jpg
Material autoformatiu sobre la transversalitat de les estratègies municipals de cooperació al desenvolupament que inclou una eina informàtica que permet fer un exercici d’autovaloració i identificar punts forts i punts febles per tal d’aplicar mesures correctives.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2710.jpg
Document que sistematitza els treballs de recerca previs i els continguts tractats a l’Espai de treball i intercanvi dels Plans Municipals d’EpD. Analitza els elements de connexió entre Educació per a la Ciutadania Global i Agenda 2030 i els beneficis d’un treball conjunt en termes de capacitat de transformació.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2732.jpg
Mecanismes i recursos narratius i visuals que faciliten la construcció de campanyes per a la justícia global que contribueixen a formar una ciutadania més critica i compromesa amb la transformació social.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2748.jpg
Tercera guia de la col·lecció de “Planificació estratègica de la política local de cooperació al desenvolupament”. Proporciona orientacions a tenir en compte en diferents moments del cicle de vida d’un pla director perquè al final es pugui realitzar una avaluació de qualitat dirigida a informar la presa de decisions de política pública.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2747.jpg
Segona guia de la col·lecció de “Planificació estratègica de la política local de cooperació al desenvolupament”. S’enfoca a oferir els elements a tenir en compte per tal que quan es dissenyi i planifiqui la política de cooperació al desenvolupament es compti amb totes les àrees de la corporació i es contribueixi als seus objectius i valors des de tots els àmbits de treball.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2749.jpg
Quarta guia de la col·lecció de “Planificació estratègica de la política local de cooperació al desenvolupament”. Té com a objectiu garantir la transversalització d’aquest enfocament de forma efectiva a l’hora de planificar la cooperació al desenvolupament, així com en altres instruments i elements d’aquesta política publica.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2741.jpg
L’estudi incorpora els debats i declaracions dels i de les participants en la VIII Conferencia del Observatorio de Cooperación Descentralizada UE-AL celebrada els dies 29, 30 de juny i 1 de juliol de 2022 a Barcelona. Recull conclusions i recomanacions sobre com reforçar el paper de la cooperació descentralitzada per avançar cap a polítiques públiques transformadores, des d’una agenda basada en els drets humans i la justícia global.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2404.jpg
Aquest Destil·lat posa en valor el paper dels municipis com a autoritat educativa dins del Servei d’Educació de Catalunya. Partint de la premissa que totes i cadascuna de les persones tenim dret a l’educació, i que l’Estat té el deure de garantir aquest dret, amb qualitat, equitat i eficiència, l’autor fa un breu repàs històric de la xarxa pública d’ensenyament. En l’actualitat, els ajuntaments han passat de ser una mera central de serveis educatius o paraeducatius a protagonitzar-ne un -cert- lideratge. L’autor en fa una anàlisi i proposa un seguit d’àmbits en què els ajuntaments poden avançar amb l’objectiu d’esdevenir autoritats educatives efectives i eficients.
La col·lecció Destil·lats d’Educació facilita el coneixement generat en marc de les jornades i les accions formatives de la Gerència de Serveis d’Educació en un format sintètic i visual. Aquest destil·lat és el número 13 d’aquesta col·lecció.
Autor: Josep Bargalló Valls. Llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona i màster en estudis superiors de llengua, literatura i cultura catalanes per la Universitat Rovira i Virgili.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2123.jpg
En aquest manual es donen les pautes bàsiques per elaborar memòries de gestió de serveis, programes o àmbits funcionals de l’Administració pública local que siguin realment efectives com a instrument per proporcionar informació significativa a les parts interessades. També es fa especial èmfasi a enfocar les memòries de gestió com a instrument de rendició de comptes i de millora de la gestió.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2326.jpg
La claredat, la concisió i la coherència són la clau perquè els nostres textos s'entenguin. En 2' et donem algunes idees de com aconseguir aquestes característiques.
Col·lecció “Videopíndoles d'aprenentatge” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2022
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2329.jpg
Per fer un bon ús del twitter, cal saber redactar un bon tuit . Només així, la nostra notícia quedarà clara i circularà ràpidament entre els possibles interessats.
Per aconseguir-ho, cal tenir en compte algunes premisses. En 2' et mostrem com fer-ho.
Col·lecció “Videopíndoles d'aprenentatge” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2022
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2325.jpg
Per fer més clara la redacció disposem de llistats i vinyetes. El recurs pretén mostrar com fer-ne un bon ús, i ho fa en una videopíndola de 2'.
Col·lecció “Videopíndoles d'aprenentatge” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2021
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2335.jpg
Despertar l'atenció, l'interès, desenvolupar les idees i motivar a l'acció és, sovint, el motiu de les nostres presentacions. En 2' et presentem la tècnica AIDA que dóna algunes ideees de com fer-ho.
Col·lecció “Videopíndoles d'aprenentatge” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2022
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2328.jpg
D'un bon títol pot dependre despertar l'interès en consultar un material. En 2' et presentem alguns trucs per poder redactar-los.
Col·lecció “Videopíndoles d'aprenentatge” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2022
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2311.jpg
En aquest material trobareu una introducció a les possibilitats de l'excel com a full de càlcul estadístic, explicacions dels conceptes estadístics bàsics, la descripció de variables qualitatives i quantitatives, i un conjunt de fitxes resum amb els conceptes clau, taules, representacions gràfiques, les fórmules i exemples.
Col·lecció “Manuals de formació” de la Direcció de Serveis de Formació.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2226.jpg
En aquest recurs trobaràs el continguts bàsics per endinsar-te en la gestió de projectes en totes les seves fases: 1. Els projectes. Conceptes generals; 2. La iniciació del projecte; 3. La planificació del projecte; 4. La programació del projecte; 5. L’execució del projecte; 6. El control del projecte; Mòdul 7. El tancament del projecte i un glossari dels conceptes més importants d'aquest àmbit.
Col·lecció “Manuals de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF_gestio_projectes.jpg
Primer episodi d'una sèrie de 10 sobre gestió de projectes.
En ell s'assenten les bases sobre el què i el per a què de la qüestió. Què es pot considerar un projecte? Quin benefici entreu l'empresa? I l'equip?
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF_gestio_projectes.jpg
Els recursos humans són la clau de l'èxit de qualsevol projecte. Com s'organitzen? Quins rols hi ha d'haver? Com es comuniquen?
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF_gestio_projectes.jpg
Una bona diagnosi és fonamental per a l'èxit del projecte.
En aquest capítol et presentem diferents eines i analitzem els moments clau per aconseguir-ho.
Com podem assegurar una recollida d’informació curosa, àmplia i fiable?
Quines diferències existeixen entre anàlisi interna, externa i de context?
Quines eines de diagnosi existeixen? Quines són les més freqüents?
El DAFO, el Mapa d'Actors, les 5 forces de Portes i l'arbre de problemes.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF_gestio_projectes.jpg
Dissenyar el projecte és bàsic per al seu èxit. En aquest capítol, se'ns expliquen diversos aspectes a tenir en compte:
-Quin paper té l disseny de la proposta dins la cronologia del projecte
-I la creativitat, quin paper hi juga? Quines eines de creativitat tenim a l'abast?
-Quines tipologies d'objectius podem distingir? Com afecten el nostre treball?
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF_gestio_projectes.jpg
Un dels temes clau de la gestió de projecte és la planificació. En aquest pòdcast veiem totes les seves particularitats i s'insisteix en aquelles tècniques que ens permeten planificar de manera més eficient i eficaç.
L'episodi presenta els 6 passos que ens calen per planificar qualsevol projecte i ens presenta diferents eines ue ens ajudaran a fer-ho.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF_gestio_projectes.jpg
Els entorns V.U.C.A propicien que la metodologia Agile vagi desenvolupant-se i oferint noves eines. Aquesta meodologia es basa en tres principis bàsics: adaptar-se als canvis, entregar valor de manera sostinguda i fer-ho en períodes curts de temps.
Kanban i Scrum són maneres de fer relacionades amb aquesta metodologia. En què cosisteixen? Com triar-ne una o altra? Quins canvis cal que faci l'equip? I quins cadascun dels seus membres?
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF_gestio_projectes.jpg
Som en uns temps incerts (VUCA).
Cal que aprenguem a diferenciar entre imprevistos i imprevisibles.
També que sapiguem dibuixar una cronologia del risc que assolim (identificar-la, ponderar-la, minimitzar-la, monitoritzar-la).
D'altra banda, també caldrà assegurar emocionalment el nostre equip, visualitzant possibles escenaris desfavorables que poden afectar-lo i creant una relació que ens permeti una major proximitat per copsar la seva situació
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF_gestio_projectes.jpg
El desànim, porta a la desídia, i la desídia l'abandó.
Hi ha tres factors que propicien aquesta situació. En aquest episodi se'n parla i es donen possibles solucions.
-Factor #1: Manca de nous reptes. Solució: correcta gestió de les agendes encobertes.
-Factor #2: Friccions internes. Solució: valors sostinguts, compartits i implementats i gestió dels errors individuals i col·lectius.
-Factor #3: Percepció de fracàs imminent. Solució: plans curosos, objectius SMART i suport emocional a l’equip.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF_gestio_projectes.jpg
A vegades hem sentit a dir que “Planificar no serveix per a res!”. Cal matisar un xic.
El que de debò no serveix per a res és:
- Planificar amb poc detall
- Planificar i no seguir el pla
- Presumir de no tenir pla: els “improvisadors nats”
Perquè la planificació sigui realment una bona eina cal planificar més a prop de la realitat i executar més a prop del pla
En definitiva, planificar serveix, però només a aquells que ho fan bé.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF_gestio_projectes.jpg
L'avaluació és la fase final de qualsevol projecte.
En aquest pòdcast et presentem com treballar amb indicadors lligats als objectius. L'autor ens dóna diferents idees que faran millor el nostre projecte des de l'inici, no només de cara a analitzar els resultats i recordar que cal
començar a mesurar-ho tot i a guardar dades des d'un inici, perquè més endavant les necessitarem. Es tracta, doncs, de la cultura de l’avaluació, tenint clar que el que mesurem és si el que fem genera un impacte, és a dir, si la nostra feina ha servit d’alguna cosa.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2465.jpg
La Matriu RACI t'ajuda a definir rols i la relació entre ells dins un projecte. En 2' t'expliquem com fer-ho.
Col·lecció “Videopíndoles d'aprenentatge” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2022
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2699.jpg
Qui no gestiona o participa en un projecte? Quins són els recursos o eines més adients per desenvolupar-los?
Una de les coses que ens ha portat la tecnologia és tot un programari per treballar cada projecte segons la seva fase. Ja saps en quina part estàs tu? Coneixes l'eina que necessites?
Mira aquest vídeo i segur que trobaràs la resposta que estaves buscant.
Col·lecció 1 hora, 1 habilitat. Edició 2022.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2789.jpg
En aquestes unitats s'analitzaran els diferents aspectes relacionats amb el repte de controlar de forma eficaç els serveis que les administracions presten mitjançant la col·laboració amb agents externs, normalment contractistes. Una aproximació al seu funcionament i control en totes les seves fases.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2790.jpg
En aquestes unitats hi trobaràs informació relacionada amb el procés que els ajuntaments han de seguir per formalitzar la posada en marxa d'un servei públic local, o bé per modificar la forma mitjançant la qual un servei ja establert s'està gestionant.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2312.jpg
Aquest recurs formatiu explica què és una memòria de gestió i com organitzar la informació, els gràfics i les taules, per construir un discurs lògic, coherent i atractiu. També mostra com fer la revisió, aprovació i difusió de la memòria.
Col·lecció “Manuals de formació” de la Direcció de Serveis de Formació.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2348.jpg
Documentar els processos de treball és una eina essencial per a la necessària
racionalització interna de les tasques que realitzem, com per a l’optimització de recursos, la simplificació d’accions, així com per l’eficiència i l’eficàcia administrativa.
En aquest recurs s'explica què és un procés,quina diferència hi ha amb els procediments, què és una activitat i una instrucció, com es fa un
manual de procediments i quines fases s’han de seguir per construir un procés, què és i com es fa un diagrama de flux, com associem indicadors i com avaluem processos.
Col·lecció “Síntesis de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2022
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2200.jpg
L'entorn de treball digitalitzat facilita l'organització dels materials a desar però cal tenir uns criteris previs. D'altra manera, pot ser dificil localitzar documents que fa temps que no consultem, documentació compartida, etc. L’objectiu d’aquest material és oferir els criteris i instruments necessaris per fer-nos capaços d'organitzar de manera eficient els continguts digitals propis (
Col·lecció “Síntesis de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2222.jpg
En aquests recurs es fa una aproximació al procediment administratiu. Es contextualitzen els seus orígens i conceptes clau, es detallen les principals novetats i es fa una introducció al seu cicle de vida.
Col·lecció “Manuals de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2223.jpg
Recurs bàsic sobre els aspectes fonamentals de la protecció de dades, la seguretat, el tractament de dades i el Reglament Europeu de Protecció de dades. Contingut adreçat als empleats públics de la Diputació de Barcelona.
Col·lecció “Manuals de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2225.jpg
Recurs bàsic sobre els aspectes fonamentals de la protecció de dades, la seguretat, el tractament de dades i el Reglament Europeu de Protecció de dades. Adreçat als empleats públics dels ens locals.
Col·lecció “Manuals de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2142.jpg
Una administració pública moderna, al servei del ciutadà, s’ha de caracteritzar entre altres aspectes, per dur a terme les seves actuacions amb la màxima eficàcia i transparència possibles. Si tenim en compte que aquestes actuacions s’expressen principalment mitjançant el canal escrit, sembla lògic pensar que el tipus de llenguatge que s’utilitza en la redacció dels documents administratius ha de ser matèria de reflexió constant.
A més, els documents que concretament s’analitzen en aquests curs, els informes i les propostes de resolucions administratives, tenen una rellevància clau en qualsevol procediment administratiu, ja que reflecteixen les actuacions practicades en les fases d’instrucció, les quals han de ser el resultat d’un procés lògic i jurídic. És per això que el tipus de llenguatge que s’hi utilitzi i la manera com es presenti i organitzi la informació són d’una importància cabdal si es vol aconseguir que la comunicació sigui realment efectiva.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2697.jpg
Recull de consultes sobre llengua rebudes a la bústia de la Unitat Lingüística de la Diputació de Barcelona i la resposta corresponent. Cada quinze dies se’n publica una de nova. Es pretén fer extensiva la resolució de dubtes que probablement són compartits per molta gent.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2695.jpg
Elaborat per la Unitat Lingüística de la Diputació de Barcelona i revisat per l’Institut d’Estudis Catalans, el Llibre d’estil de la Diputació de Barcelona constitueix una eina de consulta a l’abast de tothom. Forma part del web d'Assessorament llengua (de la Unitat Lingüística de la Diputació de Barcelona) i ajuda a resoldre els dubtes lingüístics que ens plantegem a l’hora d’escriure.
Es manté en permanent revisió i ampliació per tal de donar resposta a les necessitats que comporta la tasca diària de formació, assessorament lingüístic i revisió de textos que du a terme la Unitat Lingüística.
Està format per cinc apartats: «Model de llengua», «Qüestions d’estil», «Convencions», «Qüestions gramaticals» i «Terminologia».
A banda, conté dos annexos, un sobre verificadors ortogràfics i gramaticals i un altre amb el nomenclàtor de les comarques, municipis i gentilicis de la província de Barcelona.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2698.jpg
Models i plantilles de documents administratius del catàleg de tipus documental corporatiu. El seu disseny permet disposar dels elements necessaris per al desenvolupament dels expedients i de les actuacions que porta a terme la Diputació. En aquests moments hi ha publicats la carta, el correu electrònic, el decret i el dictamen o proposta d’acord.
Hi participen la Unitat Lingüística (adscrita a la Direcció de Serveis de Suport a la Coordinació General), la Secretaria General i el Gabinet d’Innovació Digital.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2696.jpg
Apunts que incideixen en els aspectes morfològics, sintàctics i terminològics que són motiu d’errors freqüents. Tracten de resoldre de manera didàctica, divulgativa i amb exemples els dubtes lingüístics que ens arriben a la Unitat Lingüística. Es difonen quinzenalment mitjançant una notificació electrònica a tot el personal de la Diputació de Barcelona.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2473.jpg
El ciutadà té dret a estar ben informat. El llenguatge administratiu sovint és poc entenedor. Les recomanacions de lectura fàcil i llenguatge planer ens permeten fer més assequibles els nostres textos i publicacions per tal de preservar aquest dret individual i col·lectiu.
En aquest document trobaràs eines senzilles que et facilitaran l'aprenentatge d'aquesta tècnica.
Col·lecció “Síntesis de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2022
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2292.jpg
Gemma García ens explica quins són els erros més habituals en redactar correus electrònics i aporta solucions per no repetir-los.
Col·lecció 1 hora, 1 habilitat. Edició 2021.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2059.jpg
Aquest material et permetrà conèixer els elements que intervenen en la comunicació mitjançant el correu electrònic, adequar el to i el registre, redactar correus electrònics amb un alt grau d’eficàcia comunicativa, comprovar si el correu s’adequa als principis de coherència i cohesió i introduir-hi les esmenes corresponents.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
- Conèixer què és el programa LIFE i la nova arquitectura del programa respecte a l’anterior, així com les seves peculiaritats respecte a altres programes europeus.
- Aprendre a cercar les convocatòries i llegir els plans de treball del programa.
- Disposar de recomanacions per a la preparació de propostes de projectes (tant com a soci o com a líder) i què cal tenir en compte, mitjançant exemples i recomanacions pràctiques.
- Entendre els aspectes bàsics d’una proposta de projecte en el marc d’aquest programa i el formulari de presentació: objectius, resultats, estructuració en paquets de treball i pressupost.
- Conèixer de primera mà experiències d’èxit.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
. Conèixer què és el nou programa "Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors 2021-2027", les diferències respecte a l'anterior programa, així com les peculiaritats respecte altres programes europeus donat que aquest nou programa es basa en l'èxit dels seus programes predecessors "Europa amb els ciutadans" i "Drets, Igualtat i Ciutadania".
. Entendre els elements claus i requeriments d’una proposta de projecte.
. Aprendre a cercar les convocatòries i llegir els plans de treball del programa.
. Disposar de recomanacions per a la preparació de la sol·licitud de proposta de projectes (tant com a soci o com a líder) i què cal tenir en compte mitjançant exemples i recomanacions pràctiques.
. Entendre els aspectes bàsics d’una proposta de projecte "Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors 2021-2027" i el formulari de presentació: objectius, resultats, estructuració en paquets de treball i el pressupost.
. Conèixer de primera mà experiències d’èxit.
. Identificar altres eines i instruments per a la participació ciutadana com per exemples consultes públiques; la Iniciativa Ciutadana Europea; la COFOE, etc.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
. Conèixer els programes de Cooperació Territorial Europea (CTE) o Interreg.
. Analitzar els canvis d’Interreg pel període 2021-2027 i analitzar les oportunitats per als ens locals.
. Entendre els procediments de gestió i funcionament dels programes Interreg.
. Conèixer exemples de projectes Interreg de la Corporació i d’ens locals de la província
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
. Aprofundir sobre els conceptes jurídics relatius a la propietat intel·lectual, especialment en l'àmbit de les activitats del sector públic.. Distingir les fonts, conceptes específics i limitacions dels drets patrimonials. Diferenciar els instruments de gestió econòmica dels drets d'autoria, així com els de gestió patrimonial.. Adquirir una visió global sobre la propietat intel·lectual i una visió específica sobre la propietat intel·lectual a Internet.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
. Adquirir coneixements generals sobre la protecció civil i com interactua amb la resta de serveis prestats per l'administració local.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
. Adquirir coneixements sobre la normativa d'aplicació en protecció civil.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
1. Conèixer els requisits essencials per estimar una responsabilitat patrimonial contra l'Ajuntament.
2. Assolir una visió general de les peculiaritats a la tramitació del procediment de responsabilitat patrimonial en relació al tràmit administratiu normal.
3. Tenir clars els conceptes bàsics per saber avaluar correctament una reclamació patrimonial.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
• Conèixer antecedents i estructura de la llei 40/2015.
• Definir els diferents òrgans implicats.
• Descriure l'estructura i organització de la adm. de l'estat.
• Característiques i ens.
• Definir les tècniques previstes per a complir el principi de cooperació.
• Descriure i delimitar els principis que regeixen l'actuació i les relacions entre les administracions públiques i entitats o organismes vinculats o dependents.
• Destacar les relacions electròniques entre les administracions públiques.
• Conèixer el deure de col·laboració entre administracions públiques.
• Definir els òrgans administratius i els requisits per a la seva creació.
• Definir els òrgans col·legiats i el seu règim jurídic.
• Desenvolupar el concepte de competència administrativa.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
. Analitzar el règim jurídic de les administracions públiques d’acord amb la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
• Donar a conèixer el contingut de la Llei 40/2015, del règim jurídic del sector públic, en especial, les normes de caràcter bàsic aplicables a tots els ens institucionals i especialment a l’administració local.
• Conèixer el funcionament dels òrgans col·legiats, la competència administrativa, el règim jurídic de la responsabilitat de l’Administració Pública, els principis de la potestat sancionadora, el règim jurídic dels convenis així com les relacions electròniques entre administracions.
• Desenvolupar la capacitat d’aplicar els coneixements indicats en l’activitat professional dels comandaments.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
• Promoure l'actualització i/o aprofundiment de coneixement entre els professionals que treballen en l'àmbit educatiu de forma online.
• Facilitar un espai virtual de trobada, reflexió i debat entorn de les polítiques educatives.
• Promoure l'intercanvi online d'experiències d'èxit i la reflexió sobre la seva aplicabilitat a altres contextos.
• Promoure la utilització de les diferents eines online que permetin la comunicació i l'intercanvi de coneixements i experiències en l'àmbit educatiu.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
• Adquirir conceptes sobre gamificació
• Adquirir conceptes de storytelling
• Adquirir un repositori documental i d’eines
• Conèixer casos d’èxit
• Crear una proposta sobre casos reals
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
En aquest curs aprendrem què és un Pla d’Igualtat en les empreses turístiques, quina és la legislació vigent i quina és nova normativa que entra en vigor aquest 2021. També els beneficis de la igualtat de gènere. Per últim, abordarem la importància de saber prevenir i actuar davant d’un cas d’assetjament sexual dins l’àmbit laboral
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
. Contextualitzar les cartes de serveis i la seva importància en la millora de la gestió de les organitzacions públiques i la seva relació amb la ciutadania.
. Contribuir a donar compliment a les exigències derivades de la normativa.Identificar els requeriments mínims d’una carta de serveis d’acord a la normativa vigent i a la UNE 93200:2008.
. Entendre la importància de la identificació de les expectatives dels usuaris/es del servei alhora de definir una carta de serveis i els seus compromisos.
. Concretar una carta de serveis municipal, el seu sistema de seguiment i la seva publicitat i difusió.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
‐ Comprendre la importància de tenir un catàleg de serveis municipals a l'abast de la ciutadania per tal de donar a conèixer, de manera accessible, què es fa des de la Corporació en línia amb l'esperit de transparència i retiment de comptes.
‐ Contribuir a donar compliment a les exigències derivades de la normativa en matèria de transparència.
‐ Identificar quins són els serveis que presta el propi ajuntament.
‐ Aprendre a utilitzar l'eina web de Catàleg de serveis que s'ofereix als ajuntaments participants.
‐ Estar en condicions d'adaptar el contingut del catàleg als serveis específics de l'ajuntament corresponent.
‐ Publicar el Catàleg de serveis municipals.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
. Contextualitzar les cartes de serveis i la seva importància en la millora de la gestió de les organitzacions públiques i la seva relació amb la ciutadania.
. Contribuir a donar compliment a les exigències derivades de la normativa.
. Identificar els requeriments mínims d’una carta de serveis d’acord a la normativa vigent i a la UNE 93200:2008.
. Entendre la importància de la identificació de les expectatives dels usuaris/ies del servei alhora de definir una carta de serveis i els seus compromisos.
. Concretar una carta de serveis municipal, el seu sistema de seguiment i la seva publicitat i difusió.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
‐ Comprendre la importància de tenir un catàleg de serveis municipals a l'abast de la ciutadania per tal de donar a conèixer de manera accessible què es fa des de la Corporació en línia amb l'esperit de transparència i retiment de comptes.
‐ Contribuir a donar compliment a les exigències derivades de la normativa en matèria de transparència.
‐ Identificar quins són els serveis que presta el propi ajuntament.
‐ Aprendre a utilitzar l'eina web de Catàleg de serveis que s'ofereix als ajuntametns participants.
‐ Estar en condicions d'adaptar el contingut del catàleg als serveis específics de l'ajuntament corresponent.
‐ Publicar el Catàleg de serveis municipals.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
Oferir al personal administratiu i tècnic els coneixements indispensables en relació als terminis del procediment administratiu comú, fent especial referència a les especialitats derivades del procediment administratiu sancionador i del procediment de responsabilitat patrimonial.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
Conèixer i analitzar la regulació continguda al Títol XI de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, sobre la potestat sancionadora específica de les entitats locals.
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/AF_BAF.jpg
• Entendre els conceptes elementals introductoris de la contractació pública.
• Aprofundir i entendre la contractació pública a través dels principis, tipus de contractes i els procediments de selecció.
• Comprendre com es configura l’objecte i preu dels contractes.
• Ser capaç d’elaborar i preparar expedients de contractació abordant les problemàtiques més freqüents que ens trobem.
• Entendre la mecànica per valorar la millor oferta.
• Comprendre i aplicar la contractació menor superant la problemàtica interpretativa respecte l’art. 118 de la LCSP.
• Interpretar i gestionar correctament les prerrogatives de l’administració davant l’execució d’un contracte públic.
• Ser capaç d’adoptar totes aquelles mesures essencials en la fase d’execució per tal que tot contracte públic s’executi d’acord amb allò pactat.