· Reflexionar sobre com afrontar un procés de digitalització en el cas concret del servei d'atenció a les persones en l'àmbit de l'ocupació partint de la situació actual.
· Treballar de forma individual els conceptes i les propostes de transformació digital.
· Compartir i consensuar les millores identificades, prioritzar el top 10 i proposar les fases d'implantació del top 3.
Definició
Definir, planificar, desenvolupar i avaluar projectes o programes d’actuació tècnica que donin resposta a les necessitats de la ciutadania fent un seguiment exhaustiu del seu desenvolupament, tramitant i gestionant la informació i la documentació associada d'acord a les normatives generals i específiques de la gestió pública, coordinant l'actuació de tots els agents que participen i resolent els problemes que es puguin presentar en qualsevol de les fases de realització, tot amb un curós ús dels recursos públics.
La competencia implica ...
Règim jurídic i procediment administratiu per a la gestió de projectes i programes a l'Administració local.
Redacció dels plecs de prescripcions tècniques per a la contractació de projectes.
Gestió de la documentació i arxiu dels documents associats als projectes i programes.
Tècniques d'obtenció i anàlisi de dades per al desplegament del projecte.
Indicadors de gestió per al seguiment i avaluació de projectes.
Avaluació de programes i projectes.
Tècniques de redacció i comunicació de projectes.
Habilitats en la presentació d’idees i dades.
Propietat intel·lectual.
Coneixement organitzatiu i de l’entorn social i professional del projecte.
Nivells
· Millorar la redacció dels informes i les propostes de resolució.
· Conèixer les especificitats dels informes i les propostes de resolució.
· Resoldre dubtes lingüístics mitjançant diversos recursos lingüístics disponibles a Internet.
· Conèixer els elements esssencials per tramitar una reclamació de responsabilitat patrimonial
.
· Conèixer el íter procedimental des de que entra l´escrit de reclamació per part de la persona afectada fins la resolució del procediment.
· Conèixer els recursos contra la resolució definitiva.
· Conèixer aspectes concrets de la fase d'elaboració i execució d'una licitació d'obres en el marc de la LCSP.
· Aplicar de forma pràctica la contractació d'obres en les fases que ofereixen més dificultats aplicatives.
· Redactar propostes tècniques en les licitacions d'obres, des de criteris a incompliments, i la seva execució en el decurs de l'obra.
· Inferir les responsabilitats dels tècnics municipals com a redactors de projectes i directors d'obra i en l'execució dels contractes.
· Obtenir una visió unitària i global de la contractació del sector públic.
· Comprendre els principis generals de la contractació del sector públic, els conceptes jurídics bàsics i elements essencials que regeixen la contractació administrativa.
· Desenvolupar la capacitat d'aplicar aquests coneixements a l'activitat professional.
· Conèixer i comprendre alguns aspectes de la contractació del sector públic, els procediments de contractació, òrgans que intervenen, la responsabilitat del contractista, els serveis públics locals.
· Desenvolupar la capacitat d'aplicar els coneixements indicats en l'activitat professional dels comandaments.
· Conèixer el funcionament del contracte menor en el marc de la normativa actual de la LLlei de Contractes del Sector Públic (LCSP).
- Utilitzar de forma correcta la tramitació del contracte menor.
- Identificar els problemes més habituals a evitar en la tramitació del contracte menor.
· Implementar els models i processos necessaris per guanyar eficiència en la gestió de la contractació menor.
· Saber planificar, controlar i avaluar adequadament la contractació externa de serveis, per minimitzar els riscos que la col·laboració amb tercers pugui incidir negativament en la qualitat o en l'eficiència de les tasques a desenvolupar.
· Conèixer les condicions, els avantatges i els inconvenients de la contractació externa de serveis i saber aplicar-les al seu entorn professional.
· Saber definir estratègies efectives i eficients per la contractació externa de serveis.
· Dominar mètodes pràctics per la preparació, el control i l'avaluació de contractes de serveis que permetin assumir amb garanties suficients la responsabilitat sobre aquests.
· Aprofundir en els coneixements sobre la contractació del sector públic.
· Conèixer i comprendre els principis generals de la contractació del sector públic, els procediments de contractació i especial referència a l'àmbit local.
· Adquirir els coneixements necessaris per realitzar la tramitació del procediment contractual i fer el seguiment de l'execució dels contractes.
· Ser capaç de gestionar les incidències habituals en els principals tipus de contractació a partir del coneixement dels conceptes i dels procediments de la contractació en el sector públic.
Aprofundir en els coneixements sobre el procediment administratiu comú, regulat a la Llei 39/2015 de procediment administratiu comú de les administracions públiques.
· Donar a conèixer les modificacions principals de la Llei 40/2015, del règim jurídic del sector públic, en especial les normes de caràcter bàsic aplicables a tots els ens institucionals i especialment a l'administració local.
· Aprofundir sobre el funcionament dels òrgans col·legiats, la competència administrativa, el règim jurídic de la responsabilitat de l'Administració Pública, els principis de la potestat sancionadora, el règim jurídic dels convenis, així com les relacions electròniques entre administracions.
. Conèixer els requeriments legals per a la negociació col·lectiva de plans interns de gènere en el sector públic.
. Conèixer el contingut obligat de la diagnosi i les accions orientades a l'erradicació de les iniquitats de gènere establertes per la normativa vigent.
. Conèixer l'equilibri entre la protecció de dades de caràcter personal i el principi de transparència a l'hora d'elaborar la diagnosi vinculada a un pla intern d'igualtat de gènere en el sector públic.
. Conèixer com s'elabora el registre retributiu, com es calcula la bretxa salarial i la mediana, i la seva interpretació combinada en el marc de la diagnosi vinculada a un pla intern de gènere en el sector públic.
. Conèixer els requeriments legals i administratius, i els passos a seguir per a registrar els plans interns de gènere negociats en el sector públic.
. Conèixer com s'elabora l'auditoria retributiva a incloure dins de la diagnosi vinculada a un pla intern d'igualtat de gènere en el sector públic.
. Conèixer els aspectes claus a l'hora d'adaptar un pla d'igualtat de gènere intern en vigor a la nova normativa.
. Conèixer els elements i els instruments comunicatius interns clau per a sensibilitzar i implicar la plantilla en la diagnosi, l'elaboració del pla intern d'igualtat de gènere i el desplegament de les accions del pla en el si de l'organització
. Analitzar el discurs realitzat sobre la cooperació al desenvolupament i els identificar els seus límits.
. Actualitzar el nostre discurs en clau de cooperació transformadora i fer-lo més comprensible.
. Descobrir com apropar el discurs de la cooperació als departaments de cooperació i els mitjans de comunicació, adaptant-lo a les seves necessitats.
· Oferir eines i recursos per a la implementació de l'Agenda 2030 i assoliment dels ODS a l'àmbit local.
· Identificar les oportunitats que ofereix l'Agenda 2030 per innovar i transformar les polítiques públiques locals.
¿ Promoure l'apropiació de l'Agenda 2030 i del seu valor afegit entre els professionals del món local, així com donar suport per a l'elaboració de planificacions estratègiques
· Donar suport a les persones participants per implementar l`Agenda 2030 en l'àmbit municipal a través de les diferents fases del procés de localització (sensibilització i incidència política, alineament, implementació, monitoreig).
. Conèixer els principals elements de l'enfoc de gènere des d'una aproximació internacional.
. Aportar coneixements per aplicar la transversalitat de gènere en el marc de la cooperació al desenvolupament en l'àmbit municipal.
· Proporcionar orientacions pràctiques vers la incorporació de la igualtat de gènere en les diferents àrees de treball de la cooperació al desenvolupament per part dels ens locals: en el disseny de la política pública de cooperació al desenvolupament, en els projectes de cooperació amb territoris socis i en l'educació per a la ciutadania global.
· Establir les definicions de les diferents modalitats de plecs de contractació.
· Conèixer les característiques dels plecs de clàusules administratives generals.
· Identificar els elements que defineixen els plecs de clàusules administratives particulars.
· Comparar les regulacions estatals i autonòmiques en matèria de documentació contractual preparatòria.
· Analitzar les diferents formes d'usar aspectes qualitatius, mediambientals o socials vinculats a l'objecte del contracte públic.
· Descriure les característiques essencials dels plecs de prescripcions tècniques. Regles que cal respectar.
· Establir la importància de les condicions especials d'execució com a instruments de contractació sostenible.
· Analitzar la relació entre els plecs i els criteris d'adjudicació del contracte.
· Definir el concepte de contractació pública ecològica, determinar-ne l'àmbit d'actuació i analitzar els objectius prioritaris del pla de contractació pública ecològica.
· Analitzar els aspectes clau d'un projecte per tal de poder definir un enfocament estratègic que condueixi a l'assoliment dels seus objectius, en el context de l'administració pública local.
· Dirigir adequadament els principals processos que es desenvolupen durant el cicle de vida del projecte: gestionar l'abast del projecte i respondre a les incidències que el poden afectar; gestionar els riscos que poden afectar el desenvolupament d'un projecte; relacionar-se amb les parts interessades del projecte tenint en compte les seves necessitats i expectatives per que contribueixin positivament a l'assoliment dels objectius; dirigir amb efectivitat l'equip de treball d'un projecte.
· Establir objectius de qualitat per al projecte i definir els processos de gestió corresponents: definir objectius i processos de control de la qualitat dels projectes; avaluar els resultats i els aprenentatges del projecte.
· Analitzar els aspectes clau d'un projecte per tal de poder definir un enfocament estratègic que condueixi a l'assoliment dels seus objectius, en el context de l'administració pública local.
· Dirigir adequadament els principals processos que es desenvolupen durant el cicle de vida del projecte: gestionar l'abast del projecte i respondre a les incidències que el poden afectar; gestionar els riscos que poden afectar el desenvolupament d'un projecte; relacionar-se amb les parts interessades del projecte tenint en compte les seves necessitats i expectatives per que contribueixin positivament a l'assoliment dels objectius; dirigir amb efectivitat l'equip de treball d'un projecte.
· Establir objectius de la qualitat per al projecte i definir els processos de gestió corresponents: definir objectius i processos de control de la qualitat dels projectes; avaluar els resultats i els aprenentatges del projecte.
· Conèixer què és el programa Erasmus+, la seva arquitectura, activitats que finança així com les peculiaritats respecte a altres programes europeus.
· Entendre els elements claus i requeriments d'una proposta de projecte.
· Aprendre a cercar les convocatòries i llegir els plans de treball del programa.
· Entendre els aspectes bàsics d'una proposta de projecte Erasmus+ i el formulari de presentació: objectius, resultats, estructuració en paquets de treball i el pressupost. Recomanacions per a la preparació de propostes (tant com a soci o com a líder) i què cal tenir en compte mitjançant exemples i recomanacions pràctiques.
· Conèixer de primera mà experiències d'èxit.
· Saber identificar les diferents formes de gestió dels serveis públics locals i conèixer les seves característiques principals, en relació amb els diferents tipus de serveis.
· Conèixer el procediment per a l'establiment o la modificació de l'establiment dels serveis públics locals, tenint en compte els seus diferents vessants (tècnic, jurídic i econòmic).
· Analitzar els criteris i els mecanismes per determinar quina ha de ser la forma de gestió més adequada per al servei, relacionant les seves característiques amb el marc normatiu vigent.
· Saber planificar i dirigir un projecte d'establiment d'un servei o de modificació de la forma de gestió d'aquest.
Dotar als participants dels elements per a poder presentar propostes als programes europeus de fons de gestió directa amb majors possibilitat de ser aprovats i en concret:
1) Identificar programes i convocatòries que encaixin amb el nostre projecte.
2) Saber interpretar els plans de treball i les convocatòries.
3) Coneixer els elements per formular correctament la proposta.
· Conèixer què és un projecte i quins elements clau el defineixen en el context de l'administració pública.
· Conèixer i aplicar les tècniques bàsiques dels processos de definició, planificació, execució, control i tancament d'un projecte.
· Conèixer els aspectes bàsics d'algunes de les eines informàtiques útils per a la gestió de projectes.
· Donar eines, metodologies i competències als tècnics i tècniques de comerç dels Ajuntaments per a la Gestió del Comerç dels municipis petits de la demarcació de Barcelona.
· Capacitar al personal tècnic local per a licitar obra pública de qualitat en la provisió d'habitatge social amb criteris d'ambientalització, industrialització i salut.
· Facilitar recursos per a la seva implantació dins del món municipal.
· Formar al personal tècnic local per que adquireixin una visió global del coneixement específic que han de tenir els equips contractants, necessaris per a la seva correcta supervisió.
· Conèixer l'ús que es fa de la Intel·ligència Artificial i l'Aprenentatge Automàtic en les redaccions periodístiques.
· Saber què és l'automatització de continguts en l'àmbit periodístic i quines són les experiències nacionals i internacionals més destacades.
· Conèixer en profunditat dos estudis de cas d'àmbit nacional per tal d'abordar els reptes i les oportunitats d'aquesta tecnologia aplicada als mitjans de comunicació i les eines que es poden fer servir.
Familiaritzar els participants amb els principals tipus d'avaluació i la seva utilitat en el procés de disseny i millora de la política pública de cooperació al desenvolupament. Més específicament, la formació cerca que els equips tècnics de cooperació:
(1) Adquireixen un marc conceptual i pràctic sobre l'avaluació de polítiques públiques i entenguin, no només la seva importància, sinó també la seva utilitat com a eina de gestió de les polítiques públiques i instrument per informar la presa de decisions.
(2) Desenvolupin i millorin els coneixements sobre avaluació per tal que puguin dissenyar programes i polítiques públiques avaluables.
(3) Aprenguin a plantejar i encarregar avaluacions amb propòsit d'ús.
· Proporcionar una introducció a la intel·ligència artificial (IA) i a les diferents eines.
· Aprendre com funciona les diferents eines de la IA i com utilitzar-ho amb èxit en situacions professionals.
· Descobrir els seus possibles usos a l'administració pública.
·Introduir als participants en aspectes bàsics sobre el sistema de cooperació internacional i en concret de la cooperació descentralitzada, per tal de promoure el seu interès en aquest àmbit de treball i que s'impliquin de manera estratègica en accions de cooperació al desenvolupament impulsades des de la seva entitat local ¿Conèixer els aspectes bàsics del sistema de cooperació internacional descentralitzada. ¿Reflexionar sobre les diferents interpretacions existents del concepte de cooperació descentralitzada i sobre el potencial que tenen els governs locals en aquest camp. ¿Conèixer quins són els actors, modalitats i àmbits de treball propis. ¿Debatre sobre les potencialitats i oportunitats que es presenten al territori en aquest àmbit de treball.
· L'objectiu és introduir als participants en aspectes bàsics sobre el sistema de cooperació internacional i en concret de la cooperació descentralitzada, per tal de promoure el seu interès en aquest àmbit de treball i que s'impliquin de manera estratègica en accions de cooperació al desenvolupament impulsades des de la seva entitat local.
· Conèixer els aspectes bàsics del sistema de cooperació internacional descentralitzada.
· Reflexionar sobre les diferents interpretacions existents del concepte de cooperació descentralitzada i sobre el potencial que tenen els governs locals en aquest camp.
· Conèixer quins són els actors, modalitats i àmbits de treball propis.
· Debatre sobre les potencialitats i oportunitats que es presenten al territori en aquest àmbit de treball.
· Conèixer els principis de la contractació pública.
· Conèixer els tipus de contractes i els seus límits.
· Aprendre els conceptes bàsics i els procediments d'adjudicació dels subministraments i serveis en l'àmbit de les biblioteques.
· Aprendre a redactar els PCAP i els PPT, així com tota la documentació relacionada amb l'expedient de contractació.
· Comprendre el funcionament del procés i garantir les bones pràctiques en els processos de gestió de la contractació que porten a terme les direccions de les biblioteques.
Entendre i desenvolupar una correcta planificació pressupostària d'un esdeveniment esportiu local
· Aportar coneixements tècnics específics per a la planificació i gestió de la mobilitat local, orientats a la consecució d'uns entorns urbans amb millor qualitat de vida, més saludables, accessibles, segurs i mediambientalment més sostenibles.
· Reflexionar sobre els origen de les APEU així com els diferents models de gestió publico privada en l'àmbit del comerç.
· Conèixer les principals característiques de la nova Llei de les APEU.
· Reflexionar sobre els condicionants més importants que poden incidir en la viabilitat i posada en marxa d'una APEU a Catalunya.
Comprendre la finalitat del procés contenciós administratiuEstablir l'origen i desenvolupament de les Lleis de Jurisdicció Contenciosa Administrativa.Reconèixer els subjectes l'activitat pot ser objecte de procés contenciós administratiu.Diferenciar els assumptes sotmesos al procés contenciós administratiu.Analitzar les diferents notes característiques de la jurisdicció contenciosa administrativa.Distingir les diferents matèries susceptibles de recurs contenciós administratiu.Establir la relació entre els òrgans de la jurisdicció contenciosa administrativa i els seus àmbits territorials de competència.Diferenciar capacitat processal de legitimació. Enumerar supòsits de legitimació.Classificar les diferents formes de representació i defensa.Diferenciar els diferents actes administratius que poden ser objecte de recurs contenciós administratiu.Assenyalar les diferents opcions d'impugnació de les disposicions de caràcter general.Definir la inactivitat material de l'Administració.
· Millorar la redacció dels informes i les propostes de resolució.
· Conèixer les especificitats dels informes i les propostes de resolució.
· Resoldre dubtes lingüístics mitjançant diversos recursos lingüístics disponibles a Internet.
En acabar l'acció formativa, els participants seran capaços de:
· Conèixer què és la cura de continguts
· Entendre per què i en quins moments ens pot ser útil la cura de continguts
· Entendre el "mètode de les 4" per a curar continguts
· Aplicar la cura de continguts a la nostra feina
· Conèixer l'entramat institucional de la UE i els mecanismes de presa de decisions.
· Identificar la importància de la implicació i la interacció des del món local.
· Conèixer els canals d'incidència dels governs locals en la governança global.
· Conèixer casos reals d'ens locals de la provincia de Barcelona que han assolit un posicionament a escala europea i internacional.
Conèixer els principis bàsics i el procés de contractació en tot allò que afecta a la feina d'una persona tècnica
· Adquirir coneixements generals del procediment administratiu comú mitjançant nocions bàsiques i conceptes essencials regulats a la Llei 39/2015 de procediment administratiu comú de les administracions públiques.
· Aprofundir i aplicar els coneixements necessaris per resoldre qüestions i casos relacionats amb l'aplicació de la Llei 39/2015 de procediment administratiu comú de les administracions públiques.
· Reconèixer i identificar els principals elements, conceptes, continguts i procediments derivats de la Llei 39/2015.
· Resoldre diferents casuístiques mitjançant l'aplicació dels coneixements adquirits sobre la Llei 39/2015.
· Presentació de la norma reguladora del procediment administratiu comú de les administracions públiques, Llei 39/2015 de l'1 d'octubre.
· Analitzar la seva incidència des de la perspectiva de l'admiiustració.
· Conèixer els conceptes fonamentals de la Llei de Contractes del Sector Públic necessaris per la bona redacció dels plecs de clàusules administratives i tècniques.
· Aprendre a redactar la memòria justificativa del contracte.
· Identificar els problemes més habituals a evitar en la redacció de plecs.
· Implementar els models i processos necessaris per guanyar eficiència en la gestió de la contractació.
1. Dissenyar i reconèixer perfectament un procés de recollida d'informació.
2. Recollir i representar dades quantitatives.
3. Recollir informació a través d'enquestes.
4. Interpretar, analitzar i estructurar la informació.
. Conèixer els programes de Cooperació Territorial Europea (CTE) o Interreg.
. Analitzar els canvis d'Interreg pel període 2021-2027 i analitzar les oportunitats per als ens locals.
. Entendre els procediments de gestió i funcionament dels programes Interreg.
. Conèixer exemples de projectes Interreg de la Corporació i d'ens locals de la província
· Desenvolupar una proposta educativa/ de sensibilització per promoure una ciutadania conscient dels reptes globals i de la seva vinculació amb la realitat del municipi.
· Conèixer experiències educatives i de sensibilització sobre drets humans, sostenibilitat ambiental, cultura de pau o equitat de gènere que treballen amb perspectiva local- global.
· Adquirir coneixements sobre la normativa d'aplicació en protecció civil.
· Conèixer antecedents i estructura de la llei 40/2015.
· Definir els diferents òrgans implicats.
· Descriure l'estructura i organització de la adm. de l'estat.
· Característiques i ens.
· Definir les tècniques previstes per a complir el principi de cooperació.
· Descriure i delimitar els principis que regeixen l'actuació i les relacions entre les administracions públiques i entitats o organismes vinculats o dependents.
· Destacar les relacions electròniques entre les administracions públiques.
· Conèixer el deure de col·laboració entre administracions públiques.
· Definir els òrgans administratius i els requisits per a la seva creació.
· Definir els òrgans col·legiats i el seu règim jurídic.
· Desenvolupar el concepte de competència administrativa.
· Analitzar el règim jurídic de les administracions públiques d'acord amb la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.
· Donar a conèixer el contingut de la Llei 40/2015, del règim jurídic del sector públic, en especial, les normes de caràcter bàsic aplicables a tots els ens institucionals i especialment a l'administració local.
· Conèixer el funcionament dels òrgans col·legiats, la competència administrativa, el règim jurídic de la responsabilitat de l'Administració Pública, els principis de la potestat sancionadora, el règim jurídic dels convenis així com les relacions electròniques entre administracions.
· Desenvolupar la capacitat d'aplicar els coneixements indicats en l'activitat professional dels comandaments.
· Contextualitzar les cartes de serveis i la seva importància en la millora de la gestió de les organitzacions públiques i la seva relació amb la ciutadania.
· Contribuir a donar compliment a les exigències derivades de la normativa.
· Identificar els requeriments mínims d'una carta de serveis d'acord a la normativa vigent i a la UNE 93200:2008.
· Entendre la importància de la identificació de les expectatives dels usuaris/ies del servei alhora de definir una carta de serveis i els seus compromisos.
· Concretar una carta de serveis municipal, el seu sistema de seguiment i la seva publicitat i difusió.
· Comprendre la importància de tenir un catàleg de serveis municipals a l'abast de la ciutadania per tal de donar a conèixer de manera accessible què es fa des de la Corporació en línia amb l'esperit de transparència i retiment de comptes.
· Contribuir a donar compliment a les exigències derivades de la normativa en matèria de transparència.
· Identificar quins són els serveis que presta el propi ajuntament.
· Aprendre a utilitzar l'eina web de Catàleg de serveis que s'ofereix als ajuntametns participants.
· Estar en condicions d'adaptar el contingut del catàleg als serveis específics de l'ajuntament corresponent.
· Publicar el Catàleg de serveis municipals.
· Abordar els aspectes essencials de la xarxa TikTok per utilitzar-la en els plans de promoció i visibilitat digital de la institució i els serveis municipals.
· Conèixer i practicar tècniques d'elaboració de continguts.